pondělí, října 25, 2004

Příšery

V pátek jsem byl na chvíli v Opavě. Nevím proč, ale tohle město na mě působí takovým spořádaným a blahobytným dojmem. Centrum Opavy je plné překrásně kýčovitých secesních domů ale i úžasných ukázek funkcionalistické architektury, kterou ani soudruzi reálně socialističtí architekti nedokázali úplně zničit.

Nicméně i Opavu už postihl mor současného stavitelství - krabicovité supermarkety. Vedle cesty vedoucí na Ostravu už nějaký pátek stojí roztomilá kostka Globusu včetně nmepostradatelného, neustále plného parkoviště, a o kus dál směrem do centra teď nově přibylo Tesco.

Popravdě řečeno, nerozumím tomu, jak obyvatelé tak hezkých měst jako je Opava, která se zatím na první pohled ubránila další vymoženosti porevolučního stavitelství - podnikatelskému baroku (tedy takové ty hnusné montované domky, které vám za dva milióny korun a zhruba šest měsíců postaví na libovolně miniaturní parcele někde za městem) - mohou dovolit, aby něco podobného bylo v katastru jejich obce postaveno.

Vlastně ne, rozumím tomu: Tíha civilizačního pokroku spočívá na bedrech obchodních řetězců a čím blíž k domu něco takového máte, a čím více různých super- a hypermarketů ve vašem městě je, tím lepší a zajímavější jste člověk. Nicméně se domnívám, že i supermarket lze postavit tak, aby když už nic jiného, nebyl tak příšerně ohyzdný.

V Opavě stojí prvorepubliková Breda. Když odhlédneme od její funkce (která je prakticky totožná s nově zbudovaným Tescem), je to krásný dům, který se dá dlouhé minuty zkoumat jak zvenčí tak zevnitř. Současná nákupní centra lze zhodnotit jediným pohledem a pěti minutami intenzivního dávení.

Proč, proboha, proč zazobané firmy provozující tyhle nákupní centra nemůžou utratit za jejich stavbu o pár desítek miliónů víc (mají je zpátky za jediný rok!) a stavět budovy, za které bychom se před svými dětmi za nějakých třicet let nemuseli stydět?