sobota, listopadu 06, 2004

Čmuchalové

Jsem zastáncem kvantové teorie průserů: Takový průser nikdy nechodí sám. Vždy je doprovázen několika menšími, ale především N+1 větším průserem, které dokáží člověka na nějakou dobu totálně rozvrátit a důkladně zaměstnat.

A v jisté rezonanci s touto teorií, se hlavním problémem na českém Internetu stala bitva o desktopový vyhledávač. Nejprve asistent Koubský objevil pro český Internet Copernic Desktop Search, v těsném závěsu tlupa neinformovaných (a často -- nerad to říkám -- i tupohlavých) psavců ze Živě a podobných plátků začala velebit Google Desktop Search. Následný zpětný ráz vyjevil, že odpor k stále podivněji se chovajícímu Googlu je poměrně silný už i v české kotlině, a podle vzorce běžného v diskusích kdekoliv v této zemi, horda zasvěcených, začala evangelizovat tupé masy ve prospěch Copernicu.

Inu, jak se říká, pokud je nemůžeš zastavit, infiltruj je. Tudíž i já jsem se pustil do dobrodružného průzkumu bílých míst na mapě aplikační základny. Vědom si ovšem toho, že jistě existují i jiné programy než dva výše zmíněné, rozhlédl jsem se a našel další dva, které mě tak nějak zaujaly. Ty jsem nainstaloval a lehounce ozkoušel.

Dále budou porovnány mé povrchní zkušenosti s Copernic Desktop Search, X1 a dtSearch. Google Desktop Search, po krátkém nastudování jeho chování mě zcela odradil svým webovým rozhraním, tudíž dále není zmíněn. Nebudu se zabývat podružnostmi jako je seznam podporovaných souborových formátů (který je nakonec u všech produktů zhruba stejný), protože jednak si lze tuto informaci snadno dohledat na stránkách výrobce, dvak některé z mnoha Produktových Novin, nás budou o desktopových prohledávačích nejpozději v prosinci informovat.

Copernic Desktop Search

CDS je roztomilý program, na kterém je znát, že verzí 1.0 byl obdařen jen proto, aby si ho někdo stáhl a provedl pro společnost Copernic zdarma betatesting.

CDS je pomalý. Ne, ne, vy to nechápete: CDS je opravdu pomalý. Jako takovou drobnou libůstku, skladuji na pevném disku kompletní Wired. Po dvou dnech nepřetržitého běhu, CDS nedokázal cca 1.8GB HTML zindexovat (na PC s Athlonem XP 1800+ a diskem Seagate Barracuda 160GB/7200/8MB). Stejně tristní je situace i u e-mailů v Outlooku, kdy jeden e-mail je zpracováván cca 1-5 sekund.

Na druhou stranu na mě CDS působí takovým milým dojmem. Dobře se mi používá, líbí se mi jak se nastavuje, po dokončení indexace je vyhledávání pěkně rychlé. A především - je to zadarmo.

X1

Druhý program, který jsem zkoušel je X1. Takto nějak asi dopadne placená verze CDS, až skončí vývojová fáze. To je asi tak vše, co mohu o X1 říct, protože se mi tenhle program prostě nelíbí. Jeho GUI je na můj vkus příliš eye-candy, a po té, co jsem nějaký čas pracoval s CDS, se mi zdálo poněkud nepřehledné.

Nicméně obrovským kladem je rychlost indexování, která je podstatně vyšší než u CDS (a tím myslím podstatně), obrovskou nevýhodou je, že jde o placený produkt bez free-verze.

dtSearch

Srovnávat dtSearch s předchozími dvěma produkty je dost nefér. Zatímco CDS i X1 jsou spíše hračky pro nadšence, dtSearch je opravdu mocný nástoj, který se pyšní svým trochu spartánským, pro někoho odpudivým, interfacem. Může si to dovolit. Indexace již zmíněného Wiredu byla hotová za nějakých 7 minut, vyhledávání podporuje různé libůstky jako "najdi slovo A, je-li jedno z následujících N slov B", a tak podobně.

Nebudu ani předstírat, že jsem dtSearch důkladně ozkoušel - na to je příliš sofistikovaný a já mám příliš málo času. dtSearch prostě není program pro lidi, kteří chtejí indexovat tři CD s MP3, ale spíše pro firmy s tisíci dokumentů, které je potřeba rychle prohledávat.

Nicméně - cena odpovídá možnostem - 199USD je poměrně dost.

Shrnutí

Pro běžné uživatele, kteří chtějí prohledávat poštu v OutlookExpress a pár mega souborů ve složce Dokumenty, je, podle mého, ideálním řešením CDS. Pro ty, kteří mají dat trochu více, a možná chtějí i poněkud lepší možnosti nastavení, je tu X1 nebo další variace na toto téma. A pro ty, kteří to myslí s prohledáváním souborů vážně, je dobrou volbou určitě dtSearch.

Tak. Tím jsem splnil svou vlasteneckou povinost a provedl srovnání následované hluboce sofistikovaným shrnutím. Teď trochu teorie. Microsoft oznámil, pokud se nepletu, že jeho vlastní desktopový prohledávač bude na světě někdy začátkem příštího roku (pokud tedy nebude odkládán stejně důkladně jako Longhorn). Jak znám MS, tak bude určitě zdarma (alespoň v nějaké ořezané verzi určitě). Čili - pokud nespěcháte a jste domácí uživatel, doporučuji počkat, s čím se vytasí MS, porotože i přes pár těch nezbytných bezpečnostních děr, které bude ten produkt obsahovat, bude zřejmě nejrychlejší a nejlépe integrovaný do MS Office.

A když jsme bez desktopového prohledávače vydrželi doteď, pár měsíců to ještě přežijeme.

Zvuková stopa: Prieznitz - Potichu