neděle, listopadu 21, 2004

Pisálci

Nedávno jsem tu napsal, že autoři píšící pro Živě jsou dutolebí. Když tedy pominu to, že jsem v rámci udržení svižného tempa onoho textu musel tak trochu přehánět, faktem zůstává, že o českých IT novinářích nemám valné mínění.

A co je možná ještě horší, nemám o nich ani skoro žádné povědomí.

Ke kvízové otázce Vyjmenujte deset českých IT žurnalistů, bych dal dohromady seznam obsahující maximálně tak pět jmen. A z toho by snad jen tři stáli opravdu za něco. Jsou to tito: Jiří Peterka, Petr Koubský a Jiří Hlavenka.

Odlišnost nějakých tří novinářů a jejich autorského stylu snad ani nemůže být větší: Peterka píše značně suchopárné texty, které jsou nabité informacemi, a je vidět, že si domácí úkoly plní opravdu poctivě, Koubský je náš asi nejlepší IT novinář vůbec, protože jako jediný v tomto státě dokáže napsat reportáž, která nevypadá jako PR leták, a Hlavenka, i když bych tedy rozhodně netvrdil, že je erudovaný, a že pokaždé ví přesně o čem mluví, má jednu zásadní přednost: vyslovuje nějaký názor, se kterým, když už nic jiného, lze polemizovat.

Všichni ostatní IT autoři spadají do jedné ze dvou kategorií: 1) absolventi žurnalistiky, kteří umí moc pěkně psát, ale člověk to ocení jen pokud o tématu nic neví, 2) fanboys, kteří nějakou nešťastnou shodou okolností dostali příležitost psát. Situace je zkrátka dost tristní, a nelze to vysvětlovat jen miniaturním trhem.

Možná to není úplně správný přístup, nicméně oproti sterilním informačním článkům preferuji to, čemu se říká (tuším, nejsem na to odborník) subjektivní žurnalistika. Mám rád, když z článku cítím osobnost autora, jeho názory a postoje a takové ty ostatní věci, které se většina českých psavců snaží ze svých výplodů eliminovat (přesto zcela upřímně nesnáším třeba Čermáka nebo Straku). Mám prostě rád, když má text nějakou přidanou hodnotu.

Jde o to, že když budu chtít čisté informace, najdu si je na Internetu přímo u výrobce toho kterého produktu a zprávy o novinkách si můžu nechat posílat e-mailem. Na druhou stranu osobní názor člověka, který má čas sbírat všechny tyhle "objektivní" informace a vytvářet nad nimi nějaké vyšší logické celky, to je něco, zač bych byl ochoten platit ať již svou pozorností (u webových plátků) nebo i penězi (pokud by šlo o papírový časopis).

Není to tak dávno, co jsem jednomu příteli vytknul, že na jedno poměrně exkluzivní PDA píše (cituji) posranou produktovou recenzi, když je to (alespoň v Česku) silně imageová záležitost, kterou si tu může dovolit málokdo, čili ani nemá smysl vypisovat takové detaily jako je velikost operační paměti a rozlišení displeje. Co naopak zajímavé je, jsou pocity šťastného majitele strojku, do kterého si může kompilovat vlastní Linux a tak podobně.

Dostalo se mi poněkud neradostné odpovědi, že k protlačení takového textu, by bylo potřeba z jeho strany úsilí většího, než jaké je ochoten investovat.

Tak nevím. Možná tak za deset, patnáct let...