středa, prosince 01, 2004

Psali psavci, malíčky i palci

Ach, další příspěvek Nad dopisy diváků. (Budu s tím muset přestat, nebo tu nebude nic jiného.) Tentokrát monotématicky o počítačových žurnalistech.

Petr Koubský nevděčně nereagoval na mou průhlednou snahu o mazání medu kolem -- ehm -- úst, a jakkoliv šetrně, přesto dost důrazně mi sdělil, že pěkně kecám, že není pravda, že v Česku nejsou dobří IT žurnalisté, že jejich naopak spousta, a že on sám už IT žurnalistou není. A pak taky vyjmenovává několik IT psavců, kteří jsou podle něj schopní a nadějní.

Co na to říct? Ano, Koubský má jistě v lecčem pravdu -- určitě tu existuje skupina zajímavých adeptů, ze které se (až jim bude po čtyřicítce) vyloupnou zralí novináři s přehledem, názorem, vnitřní konzistencí, schopní psát zajímavé texty, které budou mít informační hodnotu, vytahující na světlo inspirativní témata, které se budou vymykat běžné rutině článků v českých IT médiích (tedy kvazi-recenze, přepis tiskové zprávy, úlisný rozhovor s kýmkoliv, kdo se do ČR přijede podívat). Zatím mi ale všichni ti, které Koubský jmenuje, splývají do jednolité masy plničů.

Zajímavě píšící osobou třeba na Živě.cz mi příjde Hynek Hanke, a kdybych se snažil, určitě bych vyškrábnul z paměti i další (zpočátku mi připadal nadějný třeba i Martin Kopta, ale pak se začal specializovat na témata které mě příliš nezajímají, takže jeho texty už skoro nečtu, a jistě, Patrick Zandl, jak jsem na něj mohl zapomenout?).

Tak jako tak, téměř u všech které Koubský vyjmenoval, a které podle jejich textů znám, mi chybí něco, co by mě přimělo přečíst si jejich články jen proto, že je napsali oni, když je tu spousta jiných článků zabývajících se stejnou věcí.

V diskusi pod textem, který tu pitváme, jsem byl upozorněn na to, že to vypadá jako bych toužil po jakýchsi hvězdách, či ikonách. Upřímně: Ano, to je přesně to co chci. Chci hvězdy, které jsou hvězdami proto, že mají přehled, a umí psát, a vybírají si zajímavá témata, a vyvolávají kontroverzi, a neváhají riskovat a extrapolují, jakkoliv nevěští z kávové sedliny a tak dále.

Na začátku onoho příspěvku jsem poctivě napsal, že o IT žurnalistech nemám téměř žádné povědomí. Nebudu generalizovat příliš, a neprohlásím se za typického čtenáře čehokoliv, nicméně skutečnost, že o nikom zajímavém nevím, a že každý nákup papírového časopisu je pro mě velkým zklamáním, mě vede k tomu, že se o české IT zpravodajství už ani nezajímám. Když se něco důležitého stane, můžu si o tom přečíst skoro-objektivně na CNet, uštěpačne na The Register, nebo sáhodlouze a populárně na Wired.

Rád bych si kupoval nějaký dobrý český IT časopis, ale musel by mi nabízet to co chci. Bohužel, zřejmě se mé požadavky liší od požadavků lidí, kteří tvoří hlavní okruh zákazníků IT periodik.

A nebo je to možná jako s neustálým omíláním normalizačních hitů v českých rádiích -- rozhlasové stanice tvrdí, že je hrají proto, že po nich toužíme, nicméně ať mluvím s kýmkoliv, pokaždé se dovím, že dotyčnému už Helenka a Kája a Michal lezou pekelně na nervy a že se to nedá poslouchat. Možná, že česká IT periodika a jejich autoři upadli do podobného bludu: píšeme pořád stejné pitomosti proto, že to naši čtenáři chtějí, a když je psát nebudeme, konkurence nás převálcuje.

Tak. A teď k některým konkrétním prohlášením z Koubského komentáře:

  • Jiří Hlavenka je možná především podnikatel, nicméně jeden z mála důvodů, proč ještě sleduji Živě jsou jeho texty, protože ty alespoň trochu vybočují z obvyklého spektra článků tam publikovaných. Možná jsem udělal chybu v tom, že jsem od začátku nemluvil o autorech, ale o žurnalistech.
  • Myslím, že říct o Živlu, že jde o počítačový časopis je stejně nešťastně jako zmiňovat Ivana Adamoviče v debatě o IT žurnalistech. Živel je life-stylový časopis v tom nejlepším smyslu, a Adamovič je -- myslím, že u něj to klišé lze akceptovat -- renesanční člověk, který se baví a živí psaním
  • Pokud jde o Petra Koubského jako IT novináře -- uznávám, že má zmínka o něm plyne především z jeho minulosti v SWN (jak zajímavé bývaly úvodníky za jeho časů...), nicméně jsem myslel, že Inside je také především IT periodikum (jakkoliv směrované hlavně na obchodní stránku věci). On je možná problém v tom, co považujeme za IT žurnalistiku. Já si myslím, že nejen testy hardwaru a softwaru je člověk živ, a že do pojmu IT lze zahrnout prakticky cokoliv co se týká počítačů (eventuálně komunikace).

    Mno, myslím, že to by stačilo.

    Aha, ještě jedna malá poznámka na závěr: důrazně odmítám tvrzení, že si vedu něco tak infantilně dehonestujícího jako je weblog. V mládí jsem totiž napsal asi tři loadery pro ZX Spectrum, a jak známo, autoři loaderů bloggery prostě nesnáší...

  •