pátek, března 18, 2005

Hezki česki

Jsme my Čechové podivný pronárod. Tedy ne že bych diskuse na Internetu sledoval nějak intenzivně, nicméně musím říct, že ty vedené v češtině jsou jediné, kde se tolik jazykových puristů a ochránců jediné a pravé gramatiky (takový ten typ nauč-se-interpunkci-ty-kreténe-vymatlanej), věnuje verbálnímu lynčování něšťastníků s vysokou mírou překlepovosti/hrubkovosti.

V anglicky vedených diskusích se mi snad ještě nestalo, že bych narazil na to, to, že na větu "Tadi, jsou mí, argumenti," někdo odpověděl "Vetkni si své argumenty někam. Neumíš anglicky, tak se jimi ani nebudeme zabývat."

Ono je to ostatně dost signifikantní pro celou Českou kotlinu: místo obsahem se zabýváme formou tak dlouho, až obsah pohřbíme pod nánosem bezcenného balastu. Děje se to v politice, v diskusích o odborných tématech, a velmi markantně se tenhle zlozvyk projevuje právě v internetových diskusích.

Asi je to tím, že je mnohem jednodušší všímat si překlepů, které při rychlém a nepozorném psaní naseká každý, dopouštět se hlubokomyslných komentářů na téma shoda podmětu s přísudkem, nebo vypichovat špatně umístěné čárky v rozvitých větách, než vymyslet rozumný protiargument. Jistě, je snazší trvat na svém a obvinit druhou stranu z kretenismu, než pokorně přiznat, že tvrdím bludy.

Asi si zkrátka budeme muset ještě chvíli počkat. Nejdříve budou muset základní školy přestat bazírovat na větném rozboru a přesunout se k tvůrčímu (nebo alespoň na argumentaci zaměřenému) psaní, příjmačky na střední školy budou muset přestat vypadat jako soutěž Riskuj! a u zkoušek na vysokých školách se bude muset předvádět něco jiného, než jak rychle si student do hlavy natlačí 300 stran skript. Pak, až některá další generace Čechů bude vedena k tomu, že co říkají, je nejméně stejně důležité jako počet překlepů na odstavec, pak se třeba dočkáme nějaké té diskuse na úrovni.

(Hmm. Chtěl jsem udělat chytrého, a pohanit tu naše zamini, že si na svou webovou stránku flákne slovo cunami, ale po krátké konzultaci se slovníkem cizích slov se bohužel ukázalo, že čeština tohle otřesné slovo opravdu zná. A pak někoho kritizujte ohledně pravopisu...)