úterý, března 01, 2005

Zbytné věci

Tak nám zase poklesly prodeje PDA (četl jsem před časem). Popravdě řečeno: vůbec se tomu nedivím.

Komu jsou vlastně tyhle hračky určeny? Na poradu se s nimi jít nedá -- jednak na vás všichni koukají, co jste to za blázna, jednak rychlé poznámky, které by dávaly smysl i po tom, co si je zaznamenáte, se do PDA dělat nedají. Na to je displej příliš mrňavý, a rozpoznávání textu moc hloupé.

Nedá se s nimi ani vyjet někam ven, a tam do nich psát lyrické básně. Baterie vám zaručeně umře přesně v okamžiku, kdy to budete nejméně potřebovat, a protože to víte, budete své PDA šetřit a zapínat opravdu jen na tu nejnutnější dobu.

Pokud jde o PIM aplikace: upřímně, kolik toho má člověk za den k vyřízení, aby to nevyřešily dva papírky v kapse a uzel na kapesníku? Adresář si už jednou vedete v mobilním telefonu, a synchronizovat ho ještě s další krabičkou, je opravdové utrpení.

Je to tak: PDA je pro drtivou většinu lidí prostě k ničemu. Na vedení poznámek je lepší blok, do kterého se dá čmárat, trhat z něj papíry a půjčit ho kolegovi bez toho, abyste mu museli dávat hodinové školení o jeho používání. K organizování času je lepší papírový diář, který má vyšší rozlišení a velikost zobrazovací jednotky, ve kterém se dá snadno listovat dopředu i dozadu, a kterému nikdy nedojdou baterie. Na hraní her je dotykový displej absolutně nevhodný, nehledě na komfort obsluhy (ostatně zatímco prodeje PDA stagnují a klesají, Nintendo a Sony se svými hracími skříňkami do ruky sklízejí fenomenální úspěchy). Na přehrávání hudby je lepší iPod, nebo nějaká jeho napodobenina, která má dostatečnou paměť, výdrž a jednoduché ovládání. A číst na pidi-displeji elektronické knihy, to je záležitost pro opravdové zoufalce (jako jsem třeba já).

Nechci říct, že by nebylo možné navhrnout diář vybavený elektronickým papírem a něčím, co by se podobalo papíru a peru, které už delší dobu nabízí třeba Anoto. Jen si myslím, že návrháři PDA řeší stejný problém, jako výrobci mobilních telefonů, když se do nich snaží vecpat MP3 přehrávače: bude se přehrávač ovládat pomocí nějakých nabídek, což skoro znemožní jeho skutečné použití, nebo přidáme tlačítka, díky kterým půjde přehrávání spustit/zastavit/posunout jediným zmáčknutím, ale telefon se tak prodraží, a ovládání znepřehlední?

Jen u PDA je to stokrát horší.