úterý, dubna 05, 2005

Letem světem

Je jen málo absurnějších věcí, než se dívat na instruktážní film o bezpečnosti v letadle. Letíte ve výšce 10km, rychlostí 1000km/hod, venku je -50 stupňů a vy sledujete, kde máte uloženu plovací vestu a jak si nasadit dýchací masku. Navíc je celý instruktužní film natočen v takovém rozverném stylu, takže to vypadá, že Tyler Durdon měl pravdu, když tvrdil, že lidi jsou na informačních letácích zfetovaní kyslíkem, a proto se stále usmívají.

Ostatně ona celá letecká doprava je takový podvod na pasažérech. Klamná iluze bytelnosti letadel vezme za své, když si někde prohlédnete, z jak tlustého plechu je vlastně takový Boeing nebo Airbus smontovaný. Zdánlivá dobročinnost leteckých společností v podobě alkoholu zdarma, je jen snahou co nejvíce cestujících co nejrychleji opít, aby usnuli a necourali po letadle. Sedm různých mističek s hnusným jídlem, ze kterého máte ještě týden břichabol je další zdržovací strategie. Miniaturní dávky vody zase redukují fronty u toalet, pidiobrazovky v opěrce na hlavu sedadla před vámi hypnoticky přitahují oči, takže člověk moc nekouká jak miniaturní prostor na nohy mu vlastně zbývá.

Zkrátka -- úplně vidím celou armádu koumáků, kteří se snaží o tohle: vyhnat lidem z hlavy pomyšlení na to, že se šílenou rychlostí ženou ve veliké výšce v takové nanicovaté skořápce.

Boužel se ale celá tahle iluze bleskově zhroutí, když za velikého skotačení letadlo nějakých 300 metrů nad zemí znovu začne nabírat výšku, a kapitán oznámí, že tedy jako zkusí přistát ještě jednou, tentokrát tak, aby letoun opravdu dosedal na přistávací plochu, a ne na trávník vedle.