neděle, února 26, 2006

Dehtové blues

A říká mi BVer, když se mu snažím vysvětlit, že jet do Paříže a nekouřit je jako jíst v Japonsku vidličkou a nožem, že mu má předchozí stať o mé malé nikotinové závislosti přišla jako reklama na cigarety. Ó, ano, je to tak. Snažil jsem seč jsem mohl, abych vysvětlil, proč lidé dělají něco tak zoufale nechutného jako je vdechování spalin pozvolného hoření papíru a nějaké americké byliny.

Ve skutečnosti je kouření opravdu hnusný zlozvyk, a znám jen málo odpornějších věcí, než když se k vám skloní kuřák a svým páchnoucím dechem vám začne něco vykládat. Nicméně, jak vidno, duch vítězí nad hmotou, rozum je potlačen citem, image rozhodně není na nic, když chcete být alespoň trochu in. A tak jsem si, poslušen své slabosti, koupil krabičku cigaret a celou ji za čtyři dny vykouřil.

Musím říct, že mě to stálo hodně přemáhání, hlavně zpočátku, protože po měsíci bez cigaret se mi po prvních dvou začal obracet žaludek, a hrozně mě rozbolela hlava. Ale nepolevil jsem, obrnil se svatou trpělivostí, a tak jsem nakonec před Notre Damme hrdě reprezentoval rodnou zem s čoudící cigaretou nonšalantně ukotvenou mezi prsty.

V neděli, kdy jsem letěl zpátky, jsem se zase vrátil k nekouření, protože to je, jak vytrvale tvrdí ta polovina lidstva, která nekouří, normální, i když čistě statisticky je kouření určitě normálnější než... no, řekněme, že si myslím, že více lidí na Zemi kouří, než umí číst a psát.

Co to dokazuje? Asi nic, ale od toho tu statistiky nikdy nebyly...

Na i v ní...

Ah, Paříž, řeknete si. Ale za a) wow efekt nulový, protože už jsem tam jednou byl, b) Paříž je město, do kterého nesmíte jet sami. Pro osamělého cestovatele, je to totiž asi to nejdepresivnější místo na světě.

Třeba: v pátek večer se couráte po Saint-Germain des Prés, chcete se někde stavit na večeri, ale copak to jde? Všude jsou stoly obsypané alespoň čtveřicí rozzářených Francouzů, kteří široce gestikulují, popíjejí víno (vždy to správné k tomu co jedí, asi jako u nás každý ví, jakou přílohu si dát k vepřovému se zelím) a tváří se opravdu světaznale. A tak míjíte podnik za podnikem, až nakonec skončíte v hotelové restauraci, kde jsou alespoň další dva podobní zoufalci, takže se necítíte tak zatraceně osaměle.

Jinak je Paříž samozřejmě zajímavá (i když v polovině června určitě víc, než v polovině února). Asi nejzajímavějším je pro konzervativního Čecha skutečnost, že vše co lze, vystěhují Pařížané na ulici. Nemyslím jen stánky se zeleninou, květinářství, nebo polovinu restaurace, ale třeba i prodejnu obuvi, knih či masa.

Nebo tohle raní oplachování ulic, to je velmi zvláštní pohled (ráno se otevřou pro tento účel nejspíš zvláště uzpůsobené hydranty, ze kterých se nějakou tu hodinku nechá téct voda podél chodníku, aby odnesla všechen nepořádek, který se tam za předchozí den nahromadil.

Nebo skůtry (objem 125 centimetrů kubických, mohutný zámek na předním kole, přehoz přes sedadlo a rukávce proti větru na řidítkách).

A tak dále.

Však víte -- Paříž...