pondělí, září 03, 2007

A vítězem se stane...

Ve skutečnosti jsem tenhle text chtěl napsat už tak někdy v lednu, ale nějak jsem se k tomu nedostal, tak snad to ještě není úplně pasé. Takže: V dnešním kole cokoliv vs cokoliv jiného se utkají: Blu-ray a HD DVD!

Chtěl jsem říct asi toto: myslím si (jde o tzv. nekvalifikovaný odhad), že spor, zda next-gen video ovládne Blu-ray nebo HD DVD je úplně mimo. Hned to vysvětlím.

Především je potřeba říct, že než se obě skupiny snažící se protlačit svůj HD formát dobraly k tomu, aby vydaly nějaký skutečný přehrávač a k němu alespoň pár filmů, pravidla se změnila. Dneska už plackou, kterou musíte jít koupit do obchodu, někde ji doma skladovat, sledovat pro jaký region je určena a především ze které obsah nejde překopírovat do osobního přehrávače, na nikoho dojem neuděláte.

Lidé, kteří jsou dost bohatí na to, aby vyházeli sbírky filmů na DVD, které teprve nedávno sestavili, aby mohli vyházet sbírky na VHS, mají doma poměrně rychlý internet, a zhusta i nějakou herní konzoli, kvůli které, přiznejme si to, má smysl kupovat HD televizi především. Tihle lidé, i když by mohli, si podle mého názoru HD přehrávač nepořídí, protože a) filmy které je zajímají nejsou na HD médiích, b) rozdíl mezi filmem na DVD a filmem na HD médiu není takový jako byl mezi VHS a DVD, takže se obměna kolekce filmů nevyplatí, c) už si zvykli, že zábavu nakupují přes iTunes nebo službu Live, a další přehrávač pro ně není zajímavý.

A přesně těmhle lidem se snaží firmy prodat poměrně drahé přehrávače (nebo herní konzole, které by se bez HD mechaniky docela dobře oběšly a ztráta z každého prodaného kusu by pak nebyla tak brutální) na placky, se kterými se nedá dělat nic z těch úžasných věcí, na které si majitelé zábavních domácích systémů zvykli. Nemůžete je přenést do svého media-serveru, ani do svého přenosného přehrávače, nedají se ani zahodit a v případě potřeba stáhnout znova.

Nic.

Proto si myslím, že souboj o HD video se nepovede mezi HD DVD a Blu-ray, ale mezi Microsoftem a Apple (jestli se zapojí i další významní hráči nevím). Microsoft má Live a integraci Xbox360 s Windows, nově také třeba Home Server, který umí spoustu zajímavých věcí jako je třeba schopnost poradit si s přidáváním a odebíráním disků (nejsou zapojeny do RAID, takže se dají připojovat i různé USB disky, na které systém replikuje obsah tak, aby byl vždy alespoň na dvou různých discích současně, takže můžete disky zase odebírat) a zálohováním všech domácích počítačů vypečenou metodou s velkým faktorem úspory místa (sektory se stejným hashem se v databázi skladují jen jednou), k tomu nepříliš sexy Zune a mírně odpudivé telefony s Windows Mobile. Apple má iTunes, upozaděnou AppleTV, počítače Mac, iPod a iPhone.

Tohle je prostor, ve kterém se bude soupeřit o přízeň zákazníků, tohle je, podle mého, next-gen video. A HD placky? Hračka pro pár early adopters.

Čili: souboj HD formátů se vůbec nepovede na poli filmů, ale v prostých PC, pro které těch pár gigabajtů navíc má při zálohování smysl. V tomto směru jsou ale výhledy stejně nejednoznačné: Blu-ray má větší média, HD DVD má lepší ceny a tak dále a tak podobně.

Čert aby se v tom vyznal.