pondělí, dubna 09, 2007

Ikonoklasmus

Chcete vidět, jak se může člověk pár odstavci totálně ztrapnit? (Sarkastické poznámky akceptovány, pojďme dál.) Přečtěte si nový text Paula Grahama Microsoft is Dead.

Víte, Paula Grahama jsem bral vždycky trochu s rezervou, protože trpí mnoha utkvělými představami, ve kterých ho jeho ideoví následovníci utvrzují. Třeba jeho fanatické zaujetí Lispem, nebo úsměvné hledání paralel mezi malíři a programátory, či skutečnost, že se domnívá, že jediný možný způsob jak založit úspěšný start-up je ten, který použil on sám. Nicméně právě v oblasti start-upů a rizikových investorů jsem si vždycky říkal, že a) to dokázal, že stvořil společnost, kterou pak úspěšně prodal Yahoo (které údajně následně celý ViaWeb přeprogramovalo z Lispu do C++, aby se v tom orientoval i někdo jiný, než Paul Graham), b) sám se podílí na společnosti pěstující start-upy Y Combinator. Paul Graham na toto téma napsal před několika lety jednu esej, kterou od té doby recykluje stále dokola, ale jelikož umí psát a protože do jednotlivých iterací vkládá různé poučné anekdoty, dá se to vcelku číst (i když nad posledními třemi čtyřmi texty jsem se už opravdu docela nudil).

Proto jsem ani nechtěl věřit tomu, co jsem včera četl. Toto je Graham? Tenhle blábol napsal ten Paul Graham? Možná, říkal jsem si, že jsem to špatně pochopil. Možná je to nějaký druh absurdního humoru, který je příliš sofistikovaný na to, abych mu rozuměl. I nelenil jsem a přečetl si nějaké reakce, abych se ujistil, že nejsem sám, kdo nemůže uvěřit tomu, že se Graham totálně pomátl. Bohužel, je to tak.

Víte, nemyslím si, že jsem Grahamův článek špatně pochopil. Rozumím tomu, co chce říct. MSFT je pořád obří firma s tučnými konty a ročními příjmy většími, než je státní rozpočet leckteré země. Jde o to, že v očích geeků, podle Grahama, ztratil MSFT drive, že už to není žádná hrozba, protože neinovuje a jen udržuje to, co před lety vytvořil. Naopak velká hrozba je pro lidi, kteří chtějí založit start-up, Google, s jeho přefouknutými akciemi a jediným produktem, kterým je textová reklama (proti všeobecnému přesvědčení totiž není Google firma na vyhledávání, ale mimořádně šikovná reklamní agentura).

Dobrá, řeknete si. Sice si Graham sám odporuje, protože posledních deset esejí tvrdil, že se Podnikatelé2.0BETA nemají bát velkých firem, ale jiných startupů, a teď je najednou překvapený, že velké firmy nejsou pro start-upy konkurencí. Sice hned zkraje tvrdí, že MSFT vůbec nesleduje, ale to nevadí, i kdyby ho sledoval, stejně by nedělali nic inovativního. (To mi trochu připomíná admirála Nelsona, a jeho legendární výrok "Nevidím žádné signály", jen s tím rozdílem, že on si dalekohled k slepému oku přiložil schválně.)

Tohle všechno je součástí Grahamovy lehce demagogické strategie, jak přihřát polívčičku svým start-upům, které jsou všechny orientovány na web (přesněji Web2.0, tedy nic, čeho bychom se u nás v Česku museli obávat), a dá se to akceptovat jako účelem posvěcené prostředky konkurenčního boje.

Pak ovšem příjde opravdová bomba: Apple a Linux totálně rozdrtily MSFT na desktopu a nikdo už si jejich produkty nekupuje, protože na přednáškách pro wannabe start-upéry těsně po pubertě, které Y Combinator především podporuje, mají všichni notebooky Apple.

Znova si vychutnejte brilantnost té argumentace. Graham tvrdí, že protože vývojáři, které jeho společnost podporuje, a kteří vyvíjejí software nezávislý na operačním systému, používají notebooky Apple, je s Microsoftem ámen! Uh, Uh.

No, myslím, že to stačilo. Teď vážně.

Především je fakt, že se MSFT za poslední léta změnil. Celá ta věc s weblogy a Channel 9 umožnila nahlédnout lidem dovnitř firmy, a zjistit, že tam nesedí žádní princové temnot a neoddávají se nesvatým rituálům s cílem co nejvíce mučit uživatele. S tím, jak přišlo poznání, že velký nepřítel se vlastně sám plácá v problémech s vnitřní komunikací a určením strategie, se iluze velkého zlého Microsoftu rozplynula, a firma opravdu přestala být hrozbou v tom smyslu, v jakém jí byla v devadesátých letech.

Na druhou stranu se také ukázalo, kolik zajímavých věcí se uvnitř MSFT děje, kolik mimořádně chytrých a talentovaných lidí tam dělá věci, které nikdo jiný nedělá, a že bláboly o tom, že MSFT nic nevyvíjí, ale jen kopíruje, jsou opravdu debilní (nelze to říct mírněji, protože tuhle hovadinu čtu od lidí, kteří ani nevědědí, že nevědí, skoro každý den).

A na světlo také vyšlo to, že hlavním problémem Microsoftu je jeho vlastní úspěch. Jako každá velká firma, se MSFT nejvíce bojí jedné věci, a tou je kanibalizace. Lidé uvnitř firmy se bojí toho, že by jiní lidé uvnitř firmy mohli být úspěšnější, a tudíž je vyhodit ze sedla, mnohem víc, než se bojí libovolné konkurence (navíc skoro žádnou konkurenci nemají). Proto, pokud jde o uvádění novinek na trh, je MSFT neuvěřitelně konzervativní. Raději třikrát prodlouží vývoj Windows Vista (uh, neodpustím si jeden přípodotek k dotazu, který jsem kdesi četl: ano, Windows Vista jsou složitejší než libovolný procesor na trhu, a je velký úspěch MSFT, že si to drtivá většina uživatelů neuvědomuje), než aby zkusili vyrobit lehký operační systém za pár dolarů, na kterém by šel spustit prohlížeč, provozovat bittorrent a vytisknout stránka, a který by dláždil cestu k tomu, co je nejspíš nevyhnutelné: totiž že většina lidí si za pár let na PC vystačí s webovými aplikacemi.

(Rozdíl mezi Microsoftem a Googlem je v tomto směru diametrální. MSFT je společnost vyrábějící software, zatímco Google prodává reklamní plochy. Proto dokud Google bude živ z reklamy, cokoliv úspěšného, co umožní vnutit lidem další reklamu, bude dobré pro všechny v Googlu. Navíc je systém vývoje v Googlu nastaven tak, že se lidé nebojí o své pozice, a tudíž netrpí onou řevnivostí, která panuje v MSFT.)

Takže ano, v tomto směru má Graham pravdu: MSFT přestal být vnímán jako hrozba, protože změnil své chování a otevřel se světu. Na druhou stranu se mýlí v tom, že MSFT hrozbou být přestal, protože a) desktop je mrtev, b) MSFT už stejně nikdy neuvede nic zajímavého.

Tyhle řeči o tom, že desktop je de facto mrtvá záležitost pocházejí většinou od lidí, kteří s počítači neprovozují nic, než sociálně komunitní onanii. Ach, neřekl jsem před dvěma odstavci, že většina lidí za pár let vystačí s webovými aplikacemi? Ano, řekl. Myslel jsem tím: většina lidí mimo korporátní sféru, většina lidí, kteří na počítači nepracují, ale baví se.

Protože ať se to Paulu Grahamovi líbí nebo ne, ve firemní sféře bude desktop vládnout ještě spoustu let. Pořád totiž existují aplikace, které vyždímají libovolnou pracovní stanici do poslední mrtě, pořád existují data, která je lepší zpracovávat v Excelu, pořád existují úlohy, které přes browser prostě řešit nejde, a vždycky (nejen v zaměstnání) je fajn, moci ke svým datům přistupovat i když zrovna nejste připojeni k Internetu (třeba v letadle, že). Ano, jistě, domácí počítače asi tlusté operační systémy a velké aplikační balíky opustí (a hry se budou hrát na konzolích), ale ve firemní sféře tohle ještě dlouho platit nebude.

Ale...

K čertu.

Ten mizera.

Znovu se zeptejme: je MSFT hrozba pro start-upéry? Zdánlivě ano, protože když vyvíjíte nějakou novou skvělou aplikaci, pak MSFT jistě má potenciál uvést vlastní verzi 1.0 dříve, než se posunete k druhé betě. Ale ve skutečnosti jediné riziko které hrozí, je, že se MSFT pokusí vás koupit a zahlušit dřív, než produkt dokončíte. Protože paranoidní strach, že by taková skvělá aplikace mohla snížit prodeje Office nebo Windows, zablokuje vývoj čehokoliv v MSFT na několik let, během kterých se bude rozhodovat, zda ano nebo ne.

Oproti tomu ti, co chtějí dělat něco, co je velmi Web-dva-nulózní, by se opravdu měli bát Googlu, protože cokoliv co vypadá, že to přiláká lidi, kterým bude možné servírovat reklamu, Google okamžitě vyvine a uvede. Že většina takových projektů nemá úspěch není podstatné: důležité je, že se Google drží v médiích (známkou jejich mistrovství je, že dokáží, s prominutím, udělat z prdu kuličku i bez Steva Jobse), a až se jednou trefí s něčím jiným než je vyhledávání, zchladí si žáhu za všechny neúspěšné projekty.

Takže: Nemá nakonec ten Graham pravdu? Není opravdu Microsoft, ten surový dravý Microsoft, který bezskrupulózně používá nordické lsti, aby byl na trhu s produkty první (OS/2 vs Windows NT, OpenGL vs Direct3D, atd.), který jsme znali, mrtev? Je vůbec šance, že by se něco změnilo, něco, co by umožnilo všem těm úžasným lidem, které MSFT zaměstnává realizovat svůj talent a převálcovat svět novinkami, na kterých pracují?

Graham říká, že MSFT by měl skoupit všechny start-upy, které lze koupit, nastěhovat jejich zakladatele do jedné budovy, odizolovat je od Redmondu jak jen to jde a nechat je, ať ukáží co umí. Je to opravdu tak absurdní, jak to vypadá? Kupodivu není. Nejde totiž o kvalitní vývojáře a výzkumníky. Ty nejlepší už MSFT stejně má. Jde o všechny ty mladé vlčáky, kteří chtějí něco dokázat, něco změnit, něco vytvořit.

Opravdu, jediným řešením pro MSFT se zdá být začít znova. Začít znova s uváděním novinek, a ne staráním se o to, zda jejich vypuštění neovlivní prodej stávajících produktů. Je ale něco takového možné?

Paul Graham, ten totálně šílený Paul Graham, který si myslí, že to, že vývojáři, kterým MSFT vždy tak podkuřoval, začali kupovat notebooky Apple, dokazuje, že MSFT prohrál bitvu o desktop, tak tenhle Paul Graham si myslí, že ne.

Co si myslím já? Po tom, co jsem vlastní argumentací dokázal to, co jsem měl v úmyslu vyvrátit, nevím co si mám myslet. Jistě, MSFT tu s námi bude ještě dlouho. Určitě není potřeba panikařit a hned zítra se přeškolit na Cocoa a Objective-C (samozřejmě pokud jste, stejně jako já, trapky, které vyvíjejí pro desktop). Ale, upřímně řečeno, jak já to vidím, éra Microsoftu asi opravdu končí.

Zatraceně.