pondělí, dubna 03, 2006

Malinkatá chybička

Příspěvek How would you solve this compatibility problem: Network interoperability (Old New Thing) si určitě přečtěte. Je zajímavé, jak takový vcelku banální problém dokáže přesně rozdělit lidi na dvě poloviny. A je zajímavé, kolik se toho o lidech dovíte z toho, na kterou stranu se přikloní.

O co jde?

Raymond Chen z Microsoftu se táže svých čtenářů, jak by řešili tento problém: file serveru se lze na seznam souborů zeptat pomalu nebo rychle. Pomalu se ptaly WindowsXP, Windows Vista se ptají rychle. Ovšem někteří betatesteři reportují podivnou chybu, kdy s některými file servery (nakonec byla v diskusi identifikována jako provinilec Samba, včetně odkazu do bugzilly) není načten celý seznam souborů, ale jen prvních 128 položek. Chyba v sambě byla zkraje roku opravena, nicméně jistě stále zůstává dost neupgradovaných instalací, při kontaktu se kterými by se Vista jevily jako pochybný operační systém, který ani nedokáže vylistovat soubory. (Poznamejme ještě, že nejde jen o problém s Windows Explorerem, ale se všemi aplikacemi, které používají API shellu k vylistování obsahu adresáře.) Čili se Chen ptá, jak mají Vista s touto chybou (která není jejich chybou, ale chybou kopírovačů, kteří Microsoft a jeho produkty tak nenávidí, až je pod hlavičkou open source kopírují) naložit.

Mají Vista chybu detekovat, zapsat informaci o ní do logu, a API vrátit chybový kód? Nebo se ji mají snažit detekovat, a před uživatelem skrýt? A tady se právě lidé rozdělují na dva neslučitelné tábory: jedni (ke kterým patří třeba BVer) se domnívají, že jediným řešením je chybu ohlásit a nechat uživatele/administrátory ať si nainstalují novou verzi Samby. Druzí (do této skupiny patřím já) si myslí, že je nepředstavitelné, aby operační systém, který používá zhruba 500 miliónů lidí, najednou přestal fungovat tak, jak tito lidé očekávají.

BVer mi v naší vášnivé diskusi na toto téma vysvětloval, že podobné workaroundy jsou cestou do pekel, a že jakékoliv jiné řešení než to "čisté" zalogování a vrácení chyby, je projevem opravdového zla. Já si na druhou stranu myslím, že pro Microsoft, který už tak všichni upřímně nesnáší, je nepřijatelné to, že za drahé peníze vnutí svým zákazníkům nový operační systém (kvůli kterému budou muset upgradovat hardware, přistoupit na licenční podmínky, které určitě budou výhodnější než ty současné -- výhodnější pro Microsoft, atd.), a ten pak nebude fungovat.

BVer dštil oheň a síru na snahu Microsoftu "vypadat dobře", a že z uživatelů dělá blbce. Já tomu ale rozumím: když nějaká firma utratí řekněme půl milionu dolarů za upgrade na Vistu, má za své peníze určitá očekávání. Jedním z nich je, že to co fungovalo, bude fungovat bez problémů dál.

Vidím tu ten propastný rozdíl mezi uvažováním lidí od Linuxu a lidí od Windows: Linux nemá zákazníky a není zákaznicky orientovaným softwarem. Windows naproti tomu jsou komerční produkt, který se musí prodávat, aby obhájil svou existenci.

Militantní Linuxáři vám řeknou: Pokud ti Linux příjde složitý, jsi debil, který si ho stejně nezaslouží. Podlézavý Microsoft vám nabídne slevu (kterou samozřejmě nechce zadarmo).

Linuxáři hají svou svatou pravdu s otevřeným kódem. Microsoft chce všechny peníze, které jste mu schopni dát.

Co mají oba tábory společné, je ta zarputilá tvrdohlavost, se kterou jdou za svým...

PS: Kauza pokračuje (a Chen vysvětluje, proč BVerův scénář s donucením k updatu není úplně realizovatelný). Doporučuji sledovat...