čtvrtek, prosince 30, 2004

Jméno růže

Tohle je ovšem velmi postmoderní.

Je to jakási podivná mánie všechno pojmenovávat. Máme jeden speciální název pro každý hudební žánr (včetně crossoveru, pro případy, kdy se nemůžeme rozhodnout, kam přesně ta která skladba patří), každá kniha patří do nějaké škatulky, filmy jsou označovány těmi najabsurdnějšími adjektivy, a i ty hloupé osobní WWW stránky se rozdělují do tolika druhů a poddruhů, že už se v tom jeden vůbec nevyzná.

Trochu mi to připomíná řetězce rychlého stravování: u každé frančízy člověk ví, jaké mají menu, jestli solí hodně nebo příšerně moc, jestli sirup nalitý do postmixu má značku Pepsi nebo Coca-Cola a tak podobně. Tahle mcdonaldizace se šíří jako mor a jmen pro věci přibývá geometrickou řadou, protože už jen pár měsíců či týdnů po objevení se nějakého jevu vzniknou odnože, které je samozřejmě potřeba pojmenovat.

Takže nejdříve jsme měli WWW stránky, pak domovské stránky, e-ziny, firemní prezentace a webové časopisy, dalším štěpením vznikly weblogy, odborné weblogy, kooperativní weblogy (jaký je rozdíl mezi e-zinem a kooperativním weblogem mi zatím nikdo nevysvětlil), osobní weblogy a tak dále, a tak dále.

Zdá se, že existuje nemalé procento lidí, kteří mají pocit, že když nějaký jev pojmenují, automaticky mu porozumí, eventuálně se na něj stanou velkými odborníky. A další množina lidí (ne nutně disjunktní), se potřebuje vézt na vlně neologismů a tak nejdříve horují pro jeden název, když se ovšem opotřebuje, stane se všobecně známým, provařeným a tudíž trapným, neváhají ani minutu vymyslet, nebo příjmout za vlastní nějaký jiný název, díky kterému se stanou opět dostatečně free, cool & in.

Někdy mi skoro příjde, že není ani tak důležité co člověk dělá, jako jak tomu říká. Bylo by to vlastně směšné, kdyby to nebylo tak tragické. Jak se změní obsah weblogu, když mu nebudu říkat weblog? Co to vlastně je weblog? A je důležité to nějak specifikovat? Je nutné tvořit definici a jméno pro každou odnož jednoho jevu? Není lepší používat místo desítek bezobsažných názvů nějaké generické výrazy, kterým je empiricky přiřazen význam?

Když jsem s touhle stránkou začínal, říkal jsem si, že tu nikdy slovo weblog nepoužiji, protože mi to přišlo velmi cool. Teď vidím, jak pitomé to předsevzetí bylo. Je lhostejné jak tomu tady budu říkat, důležité přeci je, co tu píšu. Vždyť je to právě obsah, kvůli kterému tahle stránka existuje, ne skutečnost, jestli tomu, co tvořím, někdo říká weblog nebo ne.

Pokud je někdo hlupák, pak je jedno jestli si vede weblog nebo e-zin nebo kýho ďasa. A pokud někdo píše smysluplné texty, pak odstraňovat ze stránky slovo blog jen proto, aby nevypadal jako pitomec (protože weblogy přece opravdoví intelektuálové nepíší) poukazuje spíše na ochablý intelekt než na cokoliv jiného.