úterý, listopadu 23, 2004

Co není dovoleno

Zvláštní: Intellectual Property Protection Act meets resistance. Pokud jsem spávně pochopil odstavec

A provision that affirms the right of technology companies to provide the ability to skip objectionable content has been held up. Senator John McCain has held up this provision because the entertainment industry lobbied for additional wording that would make it it unlawful to skip commercial or promotional advertisements. Another provision in the bill could have the unintended consequence of making the legal sharing of iTunes playlists illegal.
tak zábavní průmysl chce výrobu zařízení umožňující přeskakování reklamy učinit nezákonnou, což ovšem koliduje s pokryteckým puritánstvím části americké populace, která má zájem o zařízení přeskakující sporné části programů (jako třeba odhalené bradavky zpěvaček za zenitem). A to ještě, pokud se pamatuji správně, unie filmových režisérů podala stížnost na výrobce přeskakovacích zařízení za narušování autorského díla.

Uff.

Mám pocit, jako by se od doby, co byl schválen DCMA, zákonodárci trumfovali v tom, kdo vymyslí nesmyslnější zákon, týkající se současně technologie a zábavy. Třeba ilegálnost odstraňování ochran -- poněkud otřepaně se dá říct, že je to jako by výrobci automobilů zakazovali majitelům aut nahlížet pod kapotu (mimochodem - v posledních letech mám čím dál tím silnější obavu, že doba, kdy zkoumat motor automobilu bude protizákonné, není tak daleko).

Nesmyslnost současného stavu,, kdy se stále více přibližujeme situaci co není povoleno je zakázáno, je dobře dokumentována touto patentovou přihláškou: Is Not Operator.

Inu, technologický pokrok je jistě dobrý a zdraví prospěšný, ale všechno má své meze. Jen doufám, že když si během reklamního bloku odskočím uvařit kafe, nebude to klasifikováno jako porušení nějakého zákona.