úterý, listopadu 16, 2004

Makro-mikro

Prohlížel jsem si tuhle v jednom obchodě s elektronikou takové to mrňavé rádio s CD přehrávačem a magnetofonem, a co to nevidím -- na zadní straně přístroje bylo tlačítko RESET.

Utvrdilo mě to v mé doměnce, že jedním z nejdůležitějších vynálezů 20. století (kromě monetární politiky a bleskové války) je mikrokontroler, neboli mikroprocesor s nějakým druhem EPROM/FlashPROM/EEPROM, RAM, jedním či dvěma sériovými interfacy a AD a DA převodníkem. To vše v pouzdře SOIC16, s pár mikroampérami stand-by odběru a vývojovým prostředím umožňujícím programování v C.

Takový mikrokontroler je náramně šikovná věc: může řídit mobilní telefony, televizory, automatické pračky, automobily, mezikontinentální střely, nebo třeba takové to mrňavé rádio s CD přehrávačem a magnetofonem.

Jediné co vidím jako vážnější problém při jejich stále rostoucím nasazení, je kvalita programů. Možná, že příjde doba, kdy si budeme kupovat BluRay DVD od Philipse ne proto, že budou mít nejlepší hardware -- ten bude vycházet z nějaké referenční aplikace, a kromě krabice se přehrávače po hardwarové stránce nebudou ničím lišit -- ale proto, že bude mít nejlepší software, který neobsahuje skoro žádné chyby a nabízí intuitivnější menu a podobné nesmysly.

Zkrátka, budeme platit za to, že Philips, na rozdíl od nějakého výrobce, který kašle na kvalitu a žene se za nízkou cenou, nemusí na svůj přístroj dávat tlačítko RESET, které je potupným uznáním vlastní lacinosti a nedomrlosti.

Jen doufám, že někdo nepříjde s referenčním programem, který by všechna zařízení jedné třídy unifikoval totálně. Jaký by pak mělo smysl kupovat si značkovou elektroniku?

Zvuková stopa: Morricone - Le Professionnel