pondělí, listopadu 08, 2004

Jsme zelení!

Jsem opravdu rád, že ekologie se dostává do popředí zájmu nejen nás, prostých lidí, ale i velkých firem a nákupních řetězců.

Třeba včera se mé manželky ptala slečna u pokladny v IKEA, jaké je naše směrovací číslo. Proč se ptáte, opáčil jsem, na což slečna s úsměvem masové vražedkyně procedila cosi o rozesílání katalogů do dané lokality (vždycky mě potěší, když narazím na někoho, kdo svou práci dělá opravdu rád).

IKEA má tuhle zelenu politiku ohledně papírových tašek: vy dáte pětikačku, my dáme pětikačku a společně zachráníme amazonské pralesy (nebo něco v tom smyslu). A pak vám zadarmo domů pošlou čtyřsetstránkový katalog, který nejspíš prolistujete a hodíte do koše.

A nebo McDonalds. Ti zase tisknou na papírové podložky, které dávají do táců "Tištěno na recyklovaném papíře". Hned s firmou, která stěhuje materiál na výrobu hamburgerů přes půl planety, protože někde v Asii se zatím neplatí ekologické daně a tudíž papírová krabička na BigMac vyjde na zlomek ceny, kterou by stála v Evropě, soucítíte a říkáte si: "Hrome, ten Mekáč je ale pěkně ekologický podnik! Mámo, pojď dáme si ještě čízburgra.".

Ano, ano, co se týče ekologie, nejsme na tom vůbec špatně.