úterý, listopadu 09, 2004

Už je mi teplo, dědečku...

Já věděl, že ekologie bude výživné téma: Včera jsem slyšel v rádiu (Radiožurnál) zprávu o zprávě o rozpouštění arktického ledu (viz třeba Burning of fossil fuels threatens to overwhelm Arctic environment). Plyne z ní, že zhruba do konce tohoto století bude v létě celá Arktida nejspíš bez ledu.

Je to poměrně neradostná novina, při které člověku vyschne v krku a přemýšlí, jestli jsme to s tou civilizací opravdu nepřehnali, nicméně redaktoři Radiožurnálu mě odzbrojili svým optimismem. Nemluvili o tom, že s rozpouštěním grónského ledovce stoupne hladina moří, takže přímořské oblasti budou nejspíš pod vodou, jinde že se, vlivem změny směru mořských proudů dost radikálně změní klima, ani nějak zvlášť nerozebírali, že většina fauny žijící v té oblasti pochcípá.

Kdepak.

Oni hovořili o výhodách, globálního oteplování, jako je možnost pěstovat v Grónsku nové plodiny, nebo otevření nových námořních cest.

A nakonec je to tak správně: veřejnoprávní rozhlas si přece neplatíme proto, aby zaséval defétismus. Naopak -- má do poslední chvíle hrát veselé písničky a hlásat dobrou náladu.

PS: A mimochodem, Český Rozhlas Radiožurnál tu zprávu téměř kompletně opráskl odtud: Polar people 'will need to adapt'.