úterý, října 26, 2004

Heroine

Co má společného April Ryan, Kate Walker a Jade? Všechny jsou hlavní hrdinky počítačové hry: April vidíme v The Longest Journey, Kate v Syberii a Jade v Beyond Good And Evil. A všechny (až na drobné rozdíly) vypadají stejně.

Je to zvláštní a přemýšlím, co to vypovídá a tvůrcích počítačových her, že jsou v poslední době tak oblíbené bílé tmavovlasé ženské postavy s obličeji podobnými si navzájem tak, že laikovi se může zdát, že jde o jeden a tentýž 3D model, potažený jen mírně odlišnou texturou.

Především asi není zcela nesprávné předpokládat, že hry dnes v drtivé většině vytvářejí muži (stačí si pročíst několik závěrečných titulků). Dále, vzhledem ke zvyku vývojářských firem mučit své zaměstnance obrovskými kvanty přesčasů, je málo pravděpodobné, že mají čas na spokojený partnerský život. Tudíž, za použití lehce nekorektní generalizace a trochu té jedovatosti můžeme vyslovit hypotézu, že jde ze strany vývojářů o kompenzování neukojeného libida (nebo něčeho podobně Freudovského).

I když představa nemytého, uhrovitého vývojáře se slepenými mastnými vlasy, slintajícího na klávesnici při pohledu na virtuální krasavici proporcemi ne nepodobnou tmavovlasé Barbie, je asi stejné klišé jako ty super-sexy-hrdinky samotné.