středa, října 13, 2004

Nemáme tě rádi, Microsofte!

Pořád přemýšlím na tím, proč tolik lidí tak urputně nenávidí Microsoft. Včera jsem narazil na něco, co možná vysvětluje alespoň část té antipatie (Microsoft's rush to next-gen could see the Xbox take a tumble):

Herein lies the arrogance; Microsoft isn't used to making decisions as an industry small-fry, and it's trying to act like an industry leader in an industry it simply doesn't lead.

Popravdě řečeno, ať už se MS pustí ve vývoji aplikací libovolným směrem, vždy do již zaběhnutého prostředí přinese vlastní "standardy", vlastní názvosloví, vlastní... Windows. Nedá se přitom říct, že by MS nějak obvzláště často přicházel s úplně novými myšlenkami. Spíš se většinou porozhlédne co už v té které oblasti vzniklo, pak to tak nějak přizpůsobí pro své potřeby (což vetšinou znamená ztrátu kompatibility se zbytkem světa), a zadefinuje nějaký svůj standard.

Chápu, že spoustu lidí, kteří strávili několik let vývojem nějaké služby nebo aplikace, rozčílí, když příjde nenasytný moloch, vezme jejich práci, přetaví ji k obrazu svému, přejmenuje a pak ji vydává za vlastní vynález (třeba WinFS, abych byl konkrétní). A chápu i to, že pak ještě více lidí deprimuje, že jejich skvělý, univerzální a otevřený systém převálcuje něco, z jejich pohledu, technologicky druhořadého, zato však podepřeného těmi miliardami dolarů, kterými MS disponuje.

Microsoft je zkrátka od kořínků po konečky arogantní firma (už jen to, s jakou lehkotí prodal B. Gates IBM tehdy ještě neexistující MS DOS), a obávám se, že na tom už žádný service pack nic nezmění...