úterý, října 19, 2004

Pá pá, Lála, pá pá, MP3

Tak prý se začíná snižovat poměr MP3 souborů oproti jiným formátům stažených stahovači (Are MP3s going the way of the dodo?).

Mno, upřímně řečeno si myslím, že kdyby nahrávací studia ty tři nebo čtyři roky co se stahovaní rozmohlo, pracovala na propojení PC -- přenosný přehrávač -- stolní přehrávač -- webový obchod tak, aby to pro uživatele nebyla (jak malebně říkají Američané) pain in ass, místo aby sviňským krokem hanala k soudům uhrovaté studenty s pevnou linkou, mohl být tenhle poměr mnohem, mnohem příznivější ve prospěch legálně stažených souborů.

Jenže jako většina lidí, i bossové nahrávacích studií mají mentální bloky proti velkým změnám. Jestliže celé dvacáté století prodávali nosiče a měli z nich tučné zisky díky obrovské marži, je pro ně zřejmě nepředstavitelné přejít na ekonomiku objemu, kdy sice prodávají s menším ziskem, ale častěji, protože snáze. Pro hudbu staženou z Internetu se nemusí chodit do kamenného obchodu, lze ji bezbolestně (pokud je zvolen vhodný formát a podporují ho výrobci spotřební elektroniky) přesouvat z přehrávače na přehrávač atd.

Myslím, že pokud by tu bylo jen trochu dobré vůle, mohli jsme už dávno stahovat soubory v nějakém rozumném formátu s nepříliš restriktivními DRM, a po MP3 souborech by ani pes neštěkl:

Analysts say that for the most part, consumers often don't care -- or even know -- what format they're using as long as it works with their hardware.